Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: Türkiye’de Üretilecek Aşı Sayısı Artacak

Yerli aşı Turkovac‘ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye’de üretilecek aşı sayısının artarak devam edeceğini söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özdarendeli, “Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey” konferansında konuştu.

Özdarendeli, aşı çalışmalarının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “2020 yılından önce aşı çalışmaları yaklaşık 15 yıl sürüyordu, ancak yeni teknolojilerle 6-7 yıla indirilebileceği söyleniyor. Aşı sürecinde hata yapmak büyük risk taşıyor.” dedi.

Aşı çalışmalarının riskli, pahalı ve başarının düşük olduğu bir süreç olduğunu vurgulayan Özdarendeli, kontrollerin önemine dikkat çekti. Sadece TURKOVAC aşısında 439 kontrol yapıldığını belirterek, “Aşı üretiminde ciddi maddi güç ve disiplin gerekiyor.” dedi.

1998’den bu yana Türkiye’de aşı üretiminin azaldığını dile getiren Özdarendeli, “Osmanlı’dan gelen aşı kültürümüz var ancak son yıllarda bu alanda kayıplar yaşadık. Anlaşıldı ki aşının stratejik bir önemi var ve ülkemizde üretilecek aşı sayısı artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kardaş ise aşı tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Sercan Küçükşahin – Güncel

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?