Temmuzda Zam Kıyameti Kopabilir

Elektrik ve doğalgaz faturaları son yıllarda büyük artışlar gördü. 2019 yılından 2023’e kadar konutlarda elektrik fiyatları ilk kademe tüketimde yüzde 222,7, doğalgaz fiyatları ise yüzde 358,4 oranında arttı. Bu artışlar, aynı dönemdeki tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranından (%211,8) daha yüksek oldu.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre seçim dönemlerinde ise zamlar durduruldu ve hatta indirimler yapıldı. 2023 yılı genel seçimlerinden önce, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında sabitleme politikası uygulandı. Seçimlerin ardından ise Nisan 2023’te tüm konut tüketicilerine doğalgaz ücretsiz olarak sunuldu ve bu uygulama 2024 Mayıs sonuna kadar devam edecek.

Fakat bu indirimler sadece konut tüketicilerini kapsadı. 2. kademe işyerlerine ve elektrik santrallarına ise Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılan indirimlerle sırasıyla yüzde 40,1 ve yüzde 44,4 oranında indirim yapıldı.

Enerji kaynaklarında ise şirketlere büyük destekler sağlandı. Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamalarına göre, 2018-2023 döneminde elektrik enerjisi üretimi alanında şirketlere 19,75 milyar dolar destek verildi. Bu destekler, özel sektöre ait enerji santrallerinin YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Destekleme) kapsamında ucuz fiyattan elektrik üretmesine olanak sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir