Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Tatlı Algılayıcılar: Şeker Tadına Dair Doğal Bir Tutku

Tatlı reseptörleri, çeşitli tatlı kimyasalları tanıyabilir. Fakat diğer acı ya da ekşi tatları algılayan reseptörlerden farklı olarak, tatlı algılayıcılar çok hassas değildir. Bu durum, vücudun enerji gereksinimlerinden dolayı şekerli gıdalara yönlendirilmesinin evrimsel bir sonucudur. Yani, tatlıya karşı zaafımız aslında doğamızın bir parçasıdır.

Columbia Üniversitesi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde görev yapan doktora sonrası araştırmacı Dr. Juen Zhang, çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Şekerin obezite üzerindeki etkisi büyüktür ve göz ardı edilemez” diyor.

Dr. Zhang’a göre, bugün kullanılan yapay tatlandırıcılar, şeker isteğini bastıramaz çünkü bu maddeler, tatlı reseptörünü tam olarak anlamadan geliştirilmiştir.

Dr. Zhang, bu önemli araştırmanın detaylarını Cell dergisinde yayınlanan makalede paylaştı. Üç yıl süren araştırmada, kriyo-elektron mikroskobu tekniği kullanıldı. Elektron ışınlarıyla, tatlı reseptörünün ve dilin üç boyutlu yapısı yüksek çözünürlükle görüntülendi.

Tatlı Reçetörü Nasıl Çalışıyor?

Tatlı tatları algılayan reseptör, iki ana parçadan oluşmaktadır ve bu yapı, sinek kapanını andırmaktadır. Özellikle “bağlanma cebi” olarak adlandırılan bölüm, tatlıya karşı hassasiyetin bireyler arasında neden farklılaştığını anlamamıza yardımcı olabilir.

Columbia Üniversitesi Zuckerman Enstitüsü’nde çalışan baş araştırmacı Dr. Anthony Fitzpatrick, “Bağlanma cebinin tam olarak anlaşılması, reseptörün nasıl işlediğini anlamamız açısından kritiktir” diyor.

Dr. Fitzpatrick’e göre, bu detaylar daha etkili tatlandırıcılar geliştirmek veya şeker isteğini dengeleyebilecek yeni moleküller keşfetmek için yol gösterici olabilir.

Tatlı Reçetörleri Sadece Dilde Değil

Araştırmacılar, bu reseptörlerin sadece ağızda değil, vücudun çeşitli yerlerinde bulunduğunu belirtiyor. Bu nedenle, yapısal haritanın, metabolizmayla ilgili diğer araştırmalara da destek sağlaması bekleniyor.

Obezite, ABD’de her beş çocuktan birini ve her beş yetişkinden ikisini etkilemektedir. Aşırı şeker tüketimi ise kalp çevresinde ve karın bölgesinde yağlanmayla ilişkilendirilmektedir, bu da ciddi sağlık risklerine neden olmaktadır.

Çalışmanın yazarlarından ve Fitzpatrick Laboratuvarı’nda görevli araştırma teknisyeni Andrew Chang, “Gerçekten yardımcı olabileceğimize inandığımız için bilimsel bilgimizi geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Related Posts

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.

Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor. Prof. Dr. Burak Işık, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.