Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

TCMB Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2025 Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası, Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyu ile paylaştı. TCMB verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, reel kesim güveninin Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan düşüşle 103,2 seviyesine gerçekleşti.

İstihdam ve Üretim Beklentilerinde Değişim Gözlemlendi

Gelecek üç aylık döneme yönelik değerlendirmelerde, üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerde zayıflama görülürken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerde ise güçlenme yaşandığı belirlendi.

Gelecek on iki ay içinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği ancak istihdam artışıyla ilgili beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi.

Maliyetlerde ve enflasyon beklentilerinde de artış yaşandı. Üreticilerin gelecek üç ayda maliyetlerde artış beklediği görülürken, satış fiyatlarında da yükseliş beklentilerinin güçlendiği kaydedildi.

ÜFE Beklentileri ve İşyerlerinin Durumu

Gelecek on iki ay içinde yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulanırken, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’u üretimlerini kısıtlayan faktör olmadığını belirtti. Talep yetersizliği en önemli kısıtlayıcı faktör olarak öne çıkarken, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği de sıralamada yer aldı.

Genel olarak sanayi dalındaki gidişat konusunda daha kötümser bir hava hakimken, işyerlerinin çoğunluğunun üretimlerinde kısıtlayıcı bir faktör yaşamadıkları belirtildi.

Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Geleceğin parlayan meslekleri belli oldu

İŞKUR’un 2024 İşgücü Piyasası Araştırması, önümüzdeki on yılın gözde mesleklerini ve istihdamda yön değiştiren trendleri gözler önüne serdi. Yazılım mühendisliği, yapay zekâ ve e-ticaret, geleceğin en parlak kariyer yolları arasında yer alıyor.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir