Moriwaki: “Yapılarda Sismik İzolatör Varsa Binalar Yıkılmaz!”

Japon deprem uzmanı Moriwaki Moriwaki’den önemli bir uyarı daha geldi. Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki depreme dayanaklı binaların inşası için sismik izolatörlerin kullanılması gerektiğini söyledi. Moriwaki, sismik izolatör varsa yatay yükün az olduğunu ve sallantının olmadığını söyledi. Moriwaki: “Sismik izolatör sayesinde olağanüstü bir deprem olsa dahi sıkıntı yok” dedi.

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Siirt Üniversitesi’nde düzenlenen “ Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada 2020 yılında İzmir’de 17 binanın çökmesiyle ilgili önemli detaylara değindi. Bu binaların deniz kumu kullandığı için çöktüğünü söyledi. Depremin merkez üssünün Yunanistan’daki adalardan uzak bir fayın hattı olduğunu, buna rağmen binaların çöktüğünü söyleyen Moriwaki, “Aslında küçük bir deprendi.” dedi.

Ege tarafında Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi uzun fay hattının olmadığına vurgu yapan Moriwaki: “Sık sık deprem meydana gelebilir ama ince ve kısa olduğu için küçük deprem olabileceğini söyleyebiliriz” dedi. Sözlerine depremle ilgili bilinçlenme çalışmalarının yapılması gerektiğini ekleyen uzman, depremin hayatın bir gerçeği olduğunu ve buna göre herkesin önlem alması gerektiğini aktardı.

YAPILARDA SİSMİK İZOLATÖR KULLANILMALI

Moriwaki, sismik izolatörlerin yapılarda kullanılmasının önemine ilişkin şunları söyledi:

“Sismik izolatör varsa yatay yük az oluyor ve sallantı olmuyor. Olağanüstü büyük deprem gelse de sismik izolatör varsa sıkıntı yok. Türkiye’de 100’ü aşkın yatak bulunan hastanelerde sismik izolatör kullanmak lazım. Sismik izolatör varsa ameliyat da devam eder. Japonya’da büyük depremlere rağmen binalar çökmediği halde neden Türkiye’de çöküyor? şeklinde sorularla karşılaşıyorum. Türkiye’de bunu yapabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir