Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas Kanseri ve Whipple Ameliyatı: Prof. Dr. Burak Işık’tan Bilgiler

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, pankreas kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Pankreas kanserinin erken belirti vermemesi nedeniyle genellikle geç tanı alındığını belirten Prof. Dr. Işık, doğru cerrahi müdahaleyle bu ölümcül hastalığa karşı büyük bir yaşam şansı olduğunu ifade etti.

Özellikle pankreas başı, onikiparmak bağırsağı ve safra yolları bölgesindeki tümörlerde uygulanan Whipple ameliyatının, cerrahi dünyada ustalık gerektiren bir operasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, bu ameliyatın hayat kurtarıcı etkisi yüksek olduğunu ancak her cerrahın cesaret edemediği bir operasyon olduğunu aktardı.

Whipple ameliyatının tümörü çıkarmakla kalmayıp sindirim sistemini de yeniden inşa ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Burak Işık, ameliyatın yalnızca teknik değil aynı zamanda fizyolojik bir hassasiyet gerektirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Işık, pankreas, safra yolları ve onikiparmak bağırsağında gelişen hastalıkların belirtilerinin genellikle önemsenmediğine dikkat çekerek, karın ağrısı, mide bulantısı, sarılık gibi şikayetlerin bu bölgelerdeki hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi. Erken tanı ve zamanında cerrahi müdahalenin yaşam süresi ve kalitesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Whipple ameliyatının günümüzde daha güvenli hale geldiğini belirten Prof. Dr. Işık, gelişmiş teknoloji ve cerrahi ekiplerin deneyimi sayesinde hastalara yaşam süresi ve kalitesi açısından büyük avantajlar sağladıklarını ifade etti. Karın bölgesinde kronik şikayetleri olanların uzman görüşü almadan geç kalmadan harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Kilis Eğitim

Related Posts

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.