Beş temel tat duyumuza bir yenisi daha ekleniyor: Amonyum klorür

Tat, yutulan kimyasallar dil ve damakta bulunan özel tat reseptör hücreleri (TRC’ler) ile etkileşime girdiğinde ortaya çıkar. Farklı TRC’ler tatlı, tuzlu, acı, ekşi, umami isimli beş temel tadın her birine yanıt verir ve sinir sisteminin yenen şeyin acı, tatlı, umami, ekşi, tuzlu veya beşinin bir karışımı olarak algılanıp algılanmadığını belirlemesine yardımcı olur. Ancak ortaya çıkan yeni bir rapor, altıncı bir tat reseptörü olabileceğini ortaya çıkardı.

İşte yeni keşfedilen altıncı temel tat: Amonyum klorür

Umami, 1908’de tanımlandıktan sonra 1990’da farklı bir tat olarak kabul edilmişti. Şimdi, USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Koleji’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, altıncı temel tat olan amonyum klorürün kanıtını buldu. 

Mevcut çalışmada araştırmacılar, ekşi TRC’lerin ve OTOP1’in dilin amonyum klorürü algılama yeteneğine olan katkısını test etmek için yola çıktılar. Otop1 genini laboratuvarda yetiştirilen insan hücrelerine yerleştirdiler ve bazılarını asit veya amonyum klorüre maruz bıraktılar. Amonyum klorürün OTOP1 reseptörünü asit kadar etkili bir şekilde aktive ettiğini buldular. Fareler üzerinde yapılan testler, Otop1 genine sahip olanların amonyum klorürden kaçındığını, geni devre dışı bırakılanların ise bunu yapmadığını doğruladı.

Araştırmanın sorumlu yazarı Emily Liman araştırma hakkında “Amonyum biraz zehirlidir. Yani, onu tespit etmek için tat mekanizmalarını geliştirdiğimiz mantıklı.” ifadelerine yer verdi. Deney sonucunda ise bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, amonyum klorürü tatma yeteneğinin organizmaların zararlı maddelerden kaçınmasına yardımcı olmak için evrimleşmiş olabileceğini öne sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir