Amansız hastalığın neden sıklıkla zengin ve ünlüleri etkilediği tartışılıyor ! Bu bir “yıldız ateşi” mi?

İnsan beyni doktorlar ve bilim adamları için en büyük gizemdir. Sağlıklı insanlarda bile etkisi hakkında çok az şey biliyoruz, tümörler söz konusu olduğunda ise daha da az şey biliyoruz. Beyin cerrahisi ve onkolojinin en zor konusu glioblastomadır. Bu en agresif, kötü huylu beyin tümörüdür.

Birçok ünlü kişide tespit edilmesiyle ünlendi. Bu, korkunç bir hastalığa yakalanan kişilerin eksik bir listesi. Görünüşe göre glioblastoma zengin ve ünlüleri hedef alıyor ama bu doğru mu?

Bu “yıldız ateşi” mi?

Glioblastoma, ünlü bir kişiye bu hastalık tanısı konulduğunda her defasında hararetli bir şekilde tartışılmaktadır… Birbirinden farklı teoriler ortaya atıldı:
“Kadınların gençleşme için kullandığı kök hücreler suçludur;
Bu, çocuk doğurmak için başvurulan IVF’nin bir sonucudur .”
Tamamen teorik olarak kök hücreler, tümör hücreleri de dahil olmak üzere hücrelerin büyümesini tetikleyebilir ancak bu, henüz tek bir gerçekle doğrulanmayan bir teoriden başka bir şey değildir. Doktor, bilimsel kaynaklarda benzer bir glioblastoma kökenine dair kanıt bulamadı. Tüp bebek prosedürüne benzer şekilde, böyle bir ifadenin saçmalığı açıktır .
Bu hastalığa “yıldız” demek imkansızdır – kimseyi, sıradan insanları ve ünlüleri, çocukları ve yetişkinleri esirgemez.
Ama sanki yıldızlar çarpıyormuş gibi bir his var çünkü bu insanlar görülüyor, duyuluyor, onlar hakkında çok şey söyleniyor ve yazılıyor, oysa glioblastoma sıradan insanları da buluyor.

Diğer tüm tümörler gibi glioblastoma da kendine has mutasyona uğramış bir dokudur. Çoğu zaman bilinmeyen nedenlerden dolayı kontrolden çıkan bir hücreden geliyor. Yani bu hücre mutasyona uğradı ama olması gerektiği gibi ölmedi, bölünmeye başladı ve kansere yol açtı., kendi konakçı vücutlarına düşman olan mutant hücre popülasyonunun tamamı.

Glioblastoma beyin kanserinin en agresif türlerinden biridir. 100 bin yetişkin başına 3 vakada görülür, ancak bu kansere sahip kişilerin yalnızca% 2’si ortalama 5 yıldan fazla yaşar; doktorlar onlara aktif tedaviye tabi olarak 8 aydan 1,5 yıla kadar süre verir.

Ünlülerle ilgili olarak Dr. onlarda kanserin gelişmesindeki faktörlerden birinin kronik stres (fiziksel ve duygusal) olarak kabul edilebileceğini ve bunun kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın gelişiminin temeli olduğunu belirtiyor.

“İnce olduğu yerde kırılır” bu patolojilerle ilgili olarak doğrudur ve başlangıçta stresin arka planına karşı bir yatkınlık varsa, tümör hücresi stres tarafından bastırılan bağışıklık sisteminin denetiminden kaçacaktır ve kansere yol açacaktır. Ancak stres elbette tek provokatör değil. Buraya genel olarak yaşam tarzını, beslenme alışkanlıklarını, kansere yatkınlığı, çevresel etkileri, radyasyonu vb. ekleyelim.

Glioblastoma neden bu kadar tehlikeli?

Her şey büyümesinin ve gelişmesinin özellikleriyle ilgili. Glioblastoma doğası gereği astrositik bir tümördür, yani beyin hücrelerinden – astrositlerden gelir. Ancak son evre IV’ün kötü huylu bir tümörü olarak sınıflandırılan glioblastomadır.

Ayrıca, bu hücreler beyin damarları yoluyla beslenme alır ve ayrıca sağlıklı beyin nöronlarını da “yiyor”. Diğerlerinin aksine, bu tümörün bir kapsülü yoktur, hiçbir şeyle sınırlı değildir ve genişleyerek beynin giderek daha fazla yeni alanını yakalar. Ve böylece beyne zarar veren glioblastomalar sahibini çok çabuk öldürür.

Umut var?

Günümüzde glioblastoma için hastaların ömrünü uzatmaya yardımcı olan birçok tedavi rejimi bulunmaktadır.
Tümör hücrelerini hedef alan deneysel tedaviye karar verdiğine dair kanıtlar vardı. Ve işe yaramış gibi görünüyor. Ne yazık ki hangi tedavinin kullanıldığına dair kamuya açık bir bilgi bulunmamaktadır.
Günümüzde tedavide genel olarak bir takım yöntemler kullanılmaktadır. Asıl ve en önemli şey tümörün radikal cerrahi olarak çıkarılması. “Radikal” terimi, tek bir hücrenin bile kalmadığı anlamına gelir. Aksi takdirde nüksetme önlenemez; yeniden büyüyecektir. Ancak en büyük zorluk radikallerin ortadan kaldırılmasında yatmaktadır. Zaten net sınırları olmayan, tümörün etrafındaki canlı dokunun yeterince büyük bir kısmını yakalamak gerekir. Ve burası her santimetrenin hayati olduğu beyindir.
Hastalar için sorun, glioblastomanın sıklıkla ameliyat edilemez olması ve kişiyi öldürmeden tamamen ortadan kaldırılamaması. Bu durumda diğer tüm tedavi yöntemleri kullanılır .Standart tedavi ışınlama ve kemoterapidir.Buna, tümördeki kan damarlarının büyümesini etkileyerek onu beslenmeden mahrum bırakan kemoterapi ilaçları da eklenir.
Sürekli elektromanyetik terapi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar konusunda araştırmalar devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir