ABD ordusunda İsrail istifası: ‘Gazze’deki savaşın ahlaki yarası…’

ABD Savunma İstihbarat Ajansı’ndan kasım ayında istifa eden Harrison Mann, 13 Mayıs Pazartesi günü açık bir mektup yayınlayarak istifasının İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana devam eden Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarıyla bağlantılı olduğunu açıkladı. Mann, ‘Gazze savaşının ahlaki yarası’ üzerine görevi bıraktığını yazdı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, istifasının arkasındaki sebepler hakkında ‘korkudan’ aylarca sessiz kaldığını anlatan Mann, esasında ABD’nin Gazze’deki savaşta İsrail’e verdiği destekten doğan ‘ahlaki yara’ ve Filistinlilerin gördüğü zarar dolayısıyla istifa ettiğini anlattı. Harrison Mann, LinkedIn hesabında paylaştığı, bundan bir ay önce de iş arkadaşlarına ilettiği mektupta şöyle dedi: “Korktum. Profesyonel normları ihlal etmekten, saygı duyduğum yetkilileri hayal kırıklığına uğratmaktan, ihanete uğramış hissetmenizden korktum. Bazılarınız eminim ki bunu okurken böyle hissedeceksiniz.”

‘GEREKÇESİ NE OLURSA OLSUN…’

Mann, mektubunda ayrıca Filistinlilerin toplu bir şekilde öldürülmesine katkı sağlayan ABD politikasının izlenmesine yardım ettiğinden ötürü suçluluk ve utanç duyduğunu anlattı. Mann, “Gerekçesi ne olursa olsun bir noktada ya çocukların toplu halde aç bırakılmasına sebep olan bir politikayı yürütürsünüz ya da yürütmezsiniz” ifadelerini kullandı.

Şubatta da ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell, İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde Gazze’deki ‘soykırıma ortak olmayacağını’ söyleyerek kendini yakmış, ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Hava Kuvvetleri’nde aktif görevde olan 25 yaşındaki Bushnell, İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde, “Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim”, “Şimdi oldukça şiddetli bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin işgalcilerin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil” ifadelerini kullandıktan sonra başından aşağı benzin dökerek kendini ateşe vermişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir