Kulaklık olmadan kulaklık keyfi: Yeni teknoloji, kulaklıkları tarihe gömecek

Yeni Teknoloji ile Kişiye Özel Ses İletimi!

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, kulaklık kullanmadan kişiye özel ses iletimi sağlayan bir teknoloji geliştirdi. Prof. Yun Jing liderliğinde yürütülen çalışma, yalnızca belirli bir noktada duyulabilen ses bölgeleri oluşturarak bireysel dinleme deneyimini mümkün kılıyor. Bu da demek oluyor ki müzik, podcast ya da diğer ses içerikleri yüksek sesle dinlenebilir, ancak sadece hedeflenen kişi tarafından işitilebilir. Başka biri yanınızda olsa bile bu sesi duyamaz.

Araştırmanın odak noktası, “audible enclave” yani “işitilebilir alan” adı verilen özel ses bölgelerinin yaratılması fikrine dayanıyor. Bu sistem, insanların normalde duyamayacağı ultrason dalgalarını yönlendirebilen akustik metayüzeylerden faydalanıyor. Bu özel yüzeyler, sesi kıvrımlı yollar izleyerek yönlendirerek, sadece bu yolların kesiştiği noktada sesin insan kulağının algılayabileceği frekansa dönüşmesini sağlıyor. Yani ses, belirlenen bir noktada “gerçekleşiyor”.

Prof. Jing, bu teknolojiyi şu şekilde açıklıyor: “Bir kişinin durduğu noktada ses net bir şekilde duyulabiliyor ancak yanındaki başka biri hiçbir şey duymuyor. Bu durum, bireyler arasında doğal bir ses mahremiyeti sağlıyor.”

Yeni teknolojinin merkezinde, iki adet ultrasonik hoparlör ve onlarla birlikte çalışan özel metayüzey lensler yer alıyor. Bu lensler, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda Xiaoxing Xia tarafından 3D yazıcıyla üretildi. Her hoparlör farklı bir frekansta çalışarak, sesin sadece insan kulağının algılayabileceği noktada duyulmasını sağlıyor.

Ekip, sistemin doğruluğunu test etmek için insan kulağına benzer mikrofonlarla donatılmış bir kafa ve gövde maketi kullandı. Araştırma ekibinden Jia-Xin “Jay” Zhong, gerçekleştirilen testler sonucunda sadece ses ışınlarının kesiştiği noktada anlamlı bir ses kaydı elde edildiğini doğruladı; bu da sistemin sadece belirlenen alanda çalıştığını kanıtlıyor.

Geliştirilen yöntem, hassas hedefleme yeteneğinin yanı sıra sesin geniş frekans aralığıyla da dikkat çekiyor. Sistem, insan kulağının duyabildiği 125 Hz ile 4 kHz arasında geniş bir aralıkta çalışabiliyor. Üstelik ses, genellikle yankılı ortamlarda bile net bir performans sergiliyor.

Tamamen 16 santimetre uzunluğundaki sistem, taşınabilir olması ve günlük kullanıma uygun olmasıyla öne çıkıyor. Şu anda ses, yaklaşık bir metre mesafeye kadar iletiliyor ve günlük konuşma seviyesinde (60 desibel civarında) duyulabiliyor. Araştırmacılar, sistemin daha güçlü ultrason kaynaklarıyla geliştirilerek bu mesafenin ve ses düzeyinin artırılabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Kız veya erkek çocuk doğurma ihtimali eşit değilmiş

Bilim insanları, yeni doğacak çocukların kız veya erkek olma ihtimalinin daha önce düşünüldüğü gibi yüzde 50 – yüzde 50 olmadığını ortaya koydu.

Windows 11’e yeni ses paylaşım özelliği geliyor

Microsoft, birden fazla ses cihazında aynı anda ses çalma ihtiyacını karşılayacak yeni bir özellikle Windows 11’i güncellemeye hazırlanıyor.

OpenAI’ın “gizli” modeli matematik şampiyonu oldu

ChatGPT’nin sahibi OpenAI firmasının gizli tuttuğu yeni model, olimpiyatlarda altı sorudan beşini çözerek 42 üzerinden 35 puan elde etti.

WhatsApp’ta yeni dönem: Tek tıkla özetleyecek

WhatsApp yeni özellik için düğmeye bastı. Uygulamayı kolaylaştırması beklenen özellik yapay zeka destekli olarak çalışacak.

ÖTV artışı resmileşti, fiyatlar fırladı: İşte etkilenen modeller

Pick-up araç sahiplerini ve otomobil almayı planlayanları yakından ilgilendiren ÖTV düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni yasayla birlikte bazı araçların vergisi katlandı, fiyat listeleri değişmeye başladı.

Windows XP, internette yeniden doğdu

Microsoft’un yıllar boyunca ölmek bilmeyen kabusu olan Windows XP, şimdi de fanatik kullanıcıları tarafından internette canlandırıldı. Bunu gören Microsoft yöneticileri, şu anda kriz geçiriyor olabilir.