Türkiye’nin kuş oteli kuraklık ve müsilaj tehdidi altında

Yalova’daki Hersek Lagünü, Doğal Yaşam Alanları Kapsamına Alındı

Marmara Bölgesi’nin en değerli sulak alanlarından biri olan Yalova’nın Altınova ilçesinde yer alan Hersek Lagünü, 30 Aralık 2022 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü Yalova İl Şube Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. 167 hektarlık bir alana sahip olan lagün, göç eden kuşların üreme dönemlerini geçirmek için tercih ettiği önemli bir nokta haline geldi. Avrupa ve Afrika arasındaki göç yolları üzerinde bulunan lagün, yüz binlerce kuşun geçişine ev sahipliği yapıyor. Hersek Lagünü’nde kara gagalı sumru, Akdeniz martısı, poyrazkuşu, küçük halkalı cılıbıt ve gümüş martı gibi birçok önemli kuş türü bulunmaktadır. Ayrıca, kış mevsiminde flamingolar da bölgede konaklayarak Marmara Bölgesi’ndeki yaşamlarını sürdürmektedir.

Atatürk Tarafından Koruma Altına Alınan Lagün, Nesli Tehlike Altındaki Birçok Türü Barındırıyor

Hersek Lagünü, Türkiye’deki 490 kuş türünün önemli bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle dikkuyruğun (Oxyura leucocephala) gibi nesli tehlike altındaki türlerin bulunduğu lagün, flamingoların da kış aylarını geçirdiği bir alan olarak bilinmektedir. Ancak, küresel ısınma, kuraklık ve müsilaj gibi tehditlerle karşı karşıya kalan lagün, koruma altına alınarak bu tehlikelere karşı önlem alınmıştır. Lagün alanında yapılan çalışmalarla 235 resmi kuş türünün yanı sıra, 256’ya kadar gayri resmi kuş türü belirlenmiştir. Lagün alanının yöneticisi Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu, lagünde yapılan bilimsel araştırmaların önemine vurgu yaparak, kuş popülasyonunu korumak adına daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Lagünde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Aşıkoğlu, lagünde yaşanan sorunları da dile getirerek, gürültü kirliliği, azalan sazlık alanları ve tatlı su kaynağının bulunmamasının kuşlar için stres faktörü oluşturduğunu belirtmiştir. Lagünde tatlı su kaynağının olmaması nedeniyle kuş sayısının azaldığına dikkat çeken Aşıkoğlu, bu sorunların çözümü için sazlık alanların arttırılması ve besin kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Aynı zamanda lagün alanında yapılan trafiğin de kuş popülasyonunu olumsuz etkilediğini belirten Aşıkoğlu, ses bariyerleri gibi önlemler alınarak lagün alanının kuşlar için daha uygun bir yaşam alanı haline getirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Kuraklık ve Diğer Tehditlerle Mücadele

Aşıkoğlu, lagün alanının içinde bulunduğu kuraklık tehdidini de vurgulayarak, su analizlerinin yapılması ve müsilaj sorununun incelenmesi gerektiğini belirtmiştir. Lagünde geçen yıla göre kuş sayısında azalma olduğunu ifade eden Aşıkoğlu, bu durumun üzerinde detaylı bir şekilde durulması gerektiğini belirtmiştir. Lagün alanındaki kuş sayısının korunması ve arttırılması için alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, lagün alanının korunması adına herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtmiştir.

Related Posts

Elif Boyner’den ‘kireçten köy evi’ projesi

Elif Boyner, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde kerpiç ev projesi gerçekleştiriyor. Boyner sosyal medya hesabından gerçekleştireceği proje için usta aradığını duyurdu.

Muğla’da Spor Salonları Ücretsiz!

Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, spor salonlarını herkese ücretsiz sunarak sağlıklı yaşamı teşvik ediyor.

Yeşilay Kadınları Ziyaret Etti

Yeşilay Kastamonu Şubesi, Taşköprü’deki sarımsak hasadı yapan kadınları ziyaret etti.

Gaziantep FK’den Futbol Akademisi Projesi

Gaziantep FK Başkanı Yılmaz, altyapı için futbol akademisi kuracaklarını açıkladı.

Galatasaray’ın yeni takım kaptanı belli oldu

Galatasaray’ın yıllardır kaptanlığını yapan Fernando Muslera’nın ayrılmasının ardından yeni kaptan Mauro Icardi oldu.

Yüksekova’da Sıcak Hava Kaçışı: Orşe Deresi

Yüksekova’da 35 dereceyi bulan sıcaklarda, gençler Orşe Deresi’nde yüzerek serinliyor.