İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Beyin Cerrahından Beslenme Uyarısı: İşte Beynin Düşmanları!

Sevdiğiniz atıştırmalıkların beyniniz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük etkileri olabilir. Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, takipçilerini beyin sağlığı açısından zararlı olabilecek üç yaygın besin hakkında uyardı.

Meslek hayatı boyunca 1.000’in üzerinde beyin ameliyatı gerçekleştirdiğini belirten Dr. Sunkara, özellikle bilişsel gerilemeyi önlemede beslenmenin kilit rol oynadığını belirtti. Bilişsel bozukluk; Hafıza kaybı, bulanık düşünme, muhakeme ve problem çözme becerilerinde azalma gibi sorunları içerebilir.

Instagram’da @Dr_Raveesh kullanıcı adıyla paylaştığı sağlık ipuçları ve beyin cerrahisine dair videolarla 50.000’den fazla takipçiye ulaşan Dr. Sunkara’nın bazı videoları milyonlarca kez izlendi. Özellikle kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili videosu, birçok kişinin dikkatini çekti ve şaşırttı.

KIZARTMALAR VE PAKETLİ ÜRÜNLERDEN KAÇININ

Dr. Sunkara’ya göre, en zararlı besinlerin başında trans yağ içeren kızartmalar ve paketli ürünler geliyor. Bu ürünlerin beyin iltihabına neden olduğunu belirten Sunkara, uzun vadede ise ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Dr. Sunkara’nın bu tezi 2014 yılındaki bilimsel çalışmayla da örtüşüyor. ‘Doymuş ve Trans Yağlar ile Bunama Arasındaki İlişki’ başlıklı derlemede, bu tür gıdaların bunama riskini artırabileceği ifade ediliyor.

YÜKSEK ŞEKER İÇEREN İÇECEKLER

İkinci sırada ise yüksek şeker içeren içecekler var. Dr. Sunkara bu içeceklere dair ise şunları söylüyor:

“Sıvı formda alınan yüksek şeker, ani kan şekeri yükselmelerine yol açar. Bu ani dalgalanmalar zamanla beyin yorgunluğuna neden olur ve uzun vadede beynin küçülmesine dahi yol açabilir.”

Şekerli içeceklere dair yapılan bilimsel bir çalışmada da şekerli içeceklerin azaltılmasının bilişsel bozukluklara karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor.

BEYİN DÜŞMANI: İŞLENMİŞ GIDALAR

Dr. Sunkara’nın üçüncü uyarısı ise ultra işlenmiş gıdalar üzerine. Ünlü doktor, bu tür yiyeceklerin bağırsaklarda sorunlara neden olduğunu bunun da bağırsak-beyin eksenini bozduğunu ifade ediyor. Çünkü beyin verilenle çalışır!

Ultra işlenmiş gıdalar, sadece evde yapılan işlenmiş yemeklerden farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçen bu ürünler, yapay renklendiriciler, aromalar ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerir.

Related Posts

Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya yaz aylarında risk grubundaki bireylerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Vücudu korumanın en doğal yolunun antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler olduğunu belirtti.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.