Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya: Yaz Sıcağına Karşı Beslenme Önerileri

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz sıcağına karşı riskli grupları uyarmış ve beslenme önerilerinde bulunmuştur. Prof. Dr. Kaya, “Kavun, karpuz, kayısı, kiraz, domates, salatalık, havuç, tere, roka gibi sebzeleri, şeftali gibi meyveleri bol bol tüketmek vücudu güneşin zararlı ışınlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir” demiştir.

Riskli gruplar arasında yaşlılar, 5-6 yaş altı çocuklar, bebekler, hamile ve emzikli kadınlar bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, bu grupların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca bu grupların diyetisyenlere danışarak beslenme planlarını oluşturmalarının önemine değinmiştir. Yaz aylarında ferahlatıcı ve antioksidan açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bu sayede bağışıklık sisteminin korunacağını ve güneşe karşı koruyucu önlemler alınacağını ifade etmiştir.

Riskli Gruplar İçin Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz aylarında risk grubundaki bireylerin özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş ve güneşten korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Prof. Dr. Kaya, antioksidan zengin meyve ve sebzelerin önemine vurgu yapmıştır.

Related Posts

İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, her gün iştahla tükettiğimiz 3 besinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.