Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya: Yaz Sıcağına Karşı Beslenme Önerileri
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz sıcağına karşı riskli grupları uyarmış ve beslenme önerilerinde bulunmuştur. Prof. Dr. Kaya, “Kavun, karpuz, kayısı, kiraz, domates, salatalık, havuç, tere, roka gibi sebzeleri, şeftali gibi meyveleri bol bol tüketmek vücudu güneşin zararlı ışınlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir” demiştir.
Riskli gruplar arasında yaşlılar, 5-6 yaş altı çocuklar, bebekler, hamile ve emzikli kadınlar bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, bu grupların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca bu grupların diyetisyenlere danışarak beslenme planlarını oluşturmalarının önemine değinmiştir. Yaz aylarında ferahlatıcı ve antioksidan açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bu sayede bağışıklık sisteminin korunacağını ve güneşe karşı koruyucu önlemler alınacağını ifade etmiştir.
Riskli Gruplar İçin Beslenme Önerileri
Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz aylarında risk grubundaki bireylerin özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş ve güneşten korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Prof. Dr. Kaya, antioksidan zengin meyve ve sebzelerin önemine vurgu yapmıştır.