Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Tatlı Algılayıcılar: Şeker Tadına Dair Doğal Bir Tutku

Tatlı reseptörleri, çeşitli tatlı kimyasalları tanıyabilir. Fakat diğer acı ya da ekşi tatları algılayan reseptörlerden farklı olarak, tatlı algılayıcılar çok hassas değildir. Bu durum, vücudun enerji gereksinimlerinden dolayı şekerli gıdalara yönlendirilmesinin evrimsel bir sonucudur. Yani, tatlıya karşı zaafımız aslında doğamızın bir parçasıdır.

Columbia Üniversitesi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde görev yapan doktora sonrası araştırmacı Dr. Juen Zhang, çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Şekerin obezite üzerindeki etkisi büyüktür ve göz ardı edilemez” diyor.

Dr. Zhang’a göre, bugün kullanılan yapay tatlandırıcılar, şeker isteğini bastıramaz çünkü bu maddeler, tatlı reseptörünü tam olarak anlamadan geliştirilmiştir.

Dr. Zhang, bu önemli araştırmanın detaylarını Cell dergisinde yayınlanan makalede paylaştı. Üç yıl süren araştırmada, kriyo-elektron mikroskobu tekniği kullanıldı. Elektron ışınlarıyla, tatlı reseptörünün ve dilin üç boyutlu yapısı yüksek çözünürlükle görüntülendi.

Tatlı Reçetörü Nasıl Çalışıyor?

Tatlı tatları algılayan reseptör, iki ana parçadan oluşmaktadır ve bu yapı, sinek kapanını andırmaktadır. Özellikle “bağlanma cebi” olarak adlandırılan bölüm, tatlıya karşı hassasiyetin bireyler arasında neden farklılaştığını anlamamıza yardımcı olabilir.

Columbia Üniversitesi Zuckerman Enstitüsü’nde çalışan baş araştırmacı Dr. Anthony Fitzpatrick, “Bağlanma cebinin tam olarak anlaşılması, reseptörün nasıl işlediğini anlamamız açısından kritiktir” diyor.

Dr. Fitzpatrick’e göre, bu detaylar daha etkili tatlandırıcılar geliştirmek veya şeker isteğini dengeleyebilecek yeni moleküller keşfetmek için yol gösterici olabilir.

Tatlı Reçetörleri Sadece Dilde Değil

Araştırmacılar, bu reseptörlerin sadece ağızda değil, vücudun çeşitli yerlerinde bulunduğunu belirtiyor. Bu nedenle, yapısal haritanın, metabolizmayla ilgili diğer araştırmalara da destek sağlaması bekleniyor.

Obezite, ABD’de her beş çocuktan birini ve her beş yetişkinden ikisini etkilemektedir. Aşırı şeker tüketimi ise kalp çevresinde ve karın bölgesinde yağlanmayla ilişkilendirilmektedir, bu da ciddi sağlık risklerine neden olmaktadır.

Çalışmanın yazarlarından ve Fitzpatrick Laboratuvarı’nda görevli araştırma teknisyeni Andrew Chang, “Gerçekten yardımcı olabileceğimize inandığımız için bilimsel bilgimizi geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?